marți, 11 mai 2010

HRISTOS S-A INALTAT !!!

 

Foto realizat de Vladut Andronic

 

        Inaltarea Domnului este sarbatorita azi, 13 mai, de crestinii ortodocsi, care comemoreaza inaltarea la cer a lui Isus din Nazaret, la 40 de zile dupa Inviere. In aceasta zi crestinii se saluta cu “Hristos s-a inaltat!” si “Adevarat s-a inaltat!”. In Biserica Ortodoxa Romana, sarbatoarea Inaltarii Domnului (13 mai) este si ziua dedicata pomenirii eroilor neamului. Tot in aceasta zi, in popor se sarbatoreste Ispasul.

       Inaltarea Mantuitorului s-a petrecut la 40 de zile dupa Invierea Sa din morti. Dupa ce Iisus Hristos a inviat si s-a aratat ucenicilor Sai, incredintandu-i de realitatea actului invierii Sale, s-a ridicat la Cer de pe muntele Eleonului (Maslinilor) din Betania. 

        In aceasta zi, in toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate, apararea tarii si intregirea neamului. Slujbe de pomenire vor fi oficiate dupa Sfanta Liturgie si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

         Si la noi in Humoreni a fost sarbatorita cum se cuvine Inaltarea Domnului Isus Hristos, la biserica din sat a fost oficiata o frumoasa slujba dupa care toti credinciosii s-au indreptat spre centrul satului unde a avut loc slujba de pomenire a eroilor cazuti la datorie in cele doua razboie mondiale.

           Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si Sarbatoare Nationala Bisericeasca. Totodata, Legea 379/2003, privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, sarbatoarea Inaltarii Mantuitorului Iisus Hristos, Ziua Eroilor, potrivit traditiei, ca Sarbatoare Nationala a poporului roman.

          Tot in aceasta zi, potrivit traditiilor populare, se sarbatoreste Ispasul, un om despre care se spune ca a asistat la Inaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor mortilor spre cer. Sarbatorit in aceasta zi, Ispas este venerat ca un sfant sau patron al casei, este considerat un om vesel si din aceasta cauza in aceasta zi lumea trebuie sa fie cu zambetul pe buze.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu